A jógáról

Márti

Lajos Márti vagyok, a Flow Yoga & Selfness stúdió alapítója.

A jóga számomra a tökéletes testmozgás,
a jóga testi, lelki „egész-ség" ,
a jóga a tökéletes (ki)kapcsolódás,
a jóga „jelen-lét",
a jóga közösség,
a jóga szerelem,
a jóga ami megváltoztatta az életem és mára az életem minden szintjét átszövi.
A jóga önismereti út, ami néha csodálatos, sokszor pedig elképesztő viszontagságos, mégis folyamatos inspiráció a tapasztalásra és a fejlődésre.
A jóga folyamatos egyensúly keresés, megtanít erősségeink, gyengeségeink felismerésére, majd a mindezeken való felülemelkedésre, amely önmagunk elfogadásával kezdődik.
Ezen utazás legfelemelőbb része, mikor képessé válunk a jógaszőnyegen túl, a mindennapi zaj és nyüzsgés közepette is egyre hosszabb ideig megtartani lényünk legmélyéről fakadó csendes, megengedő jelenlétet.      

Ha szeretnél egy mélyebb megértést kapni a jógáról, a jóga gyakorlati alkalmazásáról, akkor túl kell lépned azokon az általánosításokon, hogy a jóga egy sport, vagy a jóga által egy valláshoz kapcsolódsz, vagy ha jógázol akkor megszűnik minden problémád az életben, és csak jó dolgok történnek majd veled.

A rossz hír, hogy csak kevés igazság van mindhárom megállapításban. Az utóbbi megállapításból kiindulva, a negatív történéseket nem tudjuk, de nem is lehet célunk megszüntetni az életünkben, sőt - a mindennapi stresszhatások sem elkerülhetőek. Arra viszont van lehetőségünk, hogy megváltoztassuk a negatív helyzetekre adott reakciónkat. A jógaórák egyik célja, hogy a fizikai gyakorlásban rejlő lehetőségek megismerése által segítsen ennek tudatos reagálásnak az elsajátításában.

A Hatha jóga gerincét alkotó testgyakorlatokat (ászanákat) és a légzőgyakorlatokat (pránajámát, az elme koncentrációját) és a fizikai, érzelmi és mentális relaxációt használjuk eszközként, hogy elérjük a belső kiegyensúlyozottságunkat.

Tudatosan végzett gyakorlással az ászanák megerősítik a testet miközben megszabadítják azt a feszültségektől, de ami ezeknél még fontosabb: megtanítanak befelé figyelni, megtanítanak kapcsolódni a fizikai testünkkel, képessé tesznek minket pillanatnyi állapotunkat megtapasztalni, megélni és elfogadni. Így válik a jóga egyszerű testedzésből önismereti utazássá, mely út során egyre közelebb kerülhetünk önmagunk elfogadásához.

Amikor kitartó gyakorlással képessé válunk egészen sokáig fenntartani ezt a belső figyelmet, akkor a jógázásunk komoly mentális gyakorlattá, mozgásos meditációvá válhat.

Fontos, hogy sosem szabad elkülönítenünk a jógagyakorlásunk az életünk többi részétől. Törekvésünk legyen az, hogy ne csak a testünk jelzéseire, de a jógaszőnyegen túl megélt érzelmeinkre is érzékenyebbé váljunk így jobban rálátunk életünk történéseire, hogy automatikus reagálás helyett tudatosan válaszoljunk a bennünket ért benyomásokra.

Összefoglalva - nem azért jógázunk, hogy hajlékonyak és izmosak legyünk, hogy jobbá, többé váljunk.

A test és az elme ereje és rugalmassága egy elkerülhetetlen „mellékhatása" a jógának.

Azért jógázunk, hogy tapasztaljunk, a megismerés élménye hajt minket, amikor a jógaszőnyegre állunk. Természetesen úgy, ahogyan az életünknek, a jógagyakorlásunknak is van egy iránya, ezt az irányt a bennünk élő tiszta szándék mutatja, ami egy belső hajtóerő. Viszont fontos érezni, hogy ez a szándék nem egyenlő az akarással, mert az csak elvárást és megfelelési kényszert hoz magával.

A tapasztalás élménye a kulcsszó, melyhez mindenképp egy kíváncsi és nyitott attitűd szükséges.

A jógában az egyik legcsodásabb dolog az, hogy sosem vagyunk benne készen, sosem tudhatjuk mit ad nekünk az aznapi gyakorlásunk. Újabb és újabb szinteket, mélységeket fedezünk fel és tapasztalunk meg önmagunkban a tudatosságunk folyamatos tágulása által.

csoport3

Szeretettel várlak és legjobb tudásom szerint támogatlak ebben a csodálatos utazásban.    

Tanulmányaim
Mandala Jógastúdiók:
Okj Sportoktató - Fitness szakirány
Gerincjóga oktatóképzés - 200 óra
Hatha Jóga Flow oktatóképzés - 110 óra
Asthanga Jóga oktatóképzés - 200 óra
Meditáció oktatóképzés 25 óra
Haladó Hatha oktatóképzés - 200 óra  

Sarasvati Alapítvány:
Ajurvédikus Jógaterapeuta képzés - 100 óra  

„Légy az, aki valójában vagy, és ne az, akiről azt gondolod, hogy lenned kell!"  

Lajos Márti Okl. jógaoktató, jógaterapeuta

1
yoga & selfness